Fürdőszoba felújítás, aminek idősebb korunkban is örülni fogunk

 

Ha például úgy érezzük, hogy semmi szükségünk egy kádra, mert zuhanyozni szeretünk, de a jövőben szeretnénk gyerekeket, gondoljunk arra, hogy mennyivel egyszerűbb lesz őket a kádban fürdetni. Nincs ez másképp az időskorral sem. Ha hamarosan abba a korba lépünk, amikor már nehézséget okoz a mozgás, akkor a fürdőszoba felújításnál érdemes ezt is figyelembe venni. Nézzük, mire kell figyelni!

Kép forrása: pexels.com

Építsünk padot is a zuhanyzóba

Hogy idős korunkra a kád helyett inkább a zuhanyzót választjuk, nem kérdés, esetleg, ha van hely, természetesen lehet mind a kettő is. De bármennyire is kényelmesebb a zuhanyzóba besétálni, az már kényelmetlenséget okozhat, hogy nem tudunk leülni. Az épített zuhanykabin mindenképp kényelmesebb, tágasabb, itt könnyen megoldható, hogy padot is építsünk bele.

Ebben az érdi családi házban a padot meghosszabbították és egybeépítették a káddal, így esztétikailag is nagyon szép eredményt kaptak.

Még több képért kattintson a fotóra!

De ha hely vagy anyagiak hiányában kénytelenek vagyunk kész zuhanykabint választani, abból is kaphatunk olyat, amiben van egy kis ülőke, vagy vásárolhatunk olyan zuhanypanelt, ami ülőkével is rendelkezik.

Szereljük fel kézi zuhannyal is

Ha már megoldott, hogy le tudjunk ülni a zuhanyzóban, praktikus egy kézi zuhanyt is felszerelni, aminek a magasságát tetszőlegesen állíthatjuk, így ülve is kényelmesen elérhetjük.

Nagyon szép padot alakítottak ki ennek az érdi családi háznak az egyik fürdőszobájában is, ahol az épített zuhanyzó kézitust és esőztetőt is kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

És kapaszkodókkal is

A kapaszkodók a ki és belépésnél, illetve a leülésnél-felállásnál is segítenek. Ha nem walk-in zuhanyzót csináltatunk, akkor mindenképp kerüljön egy kapaszkodó kívülre is, a zuhanyzón belül pedig praktikus, ha minden falra szereltetünk egyet.

Vegyünk magasabb WC csészét

A szabvány WC csészék ülésmagassága 45 cm, ami kicsivel alacsonyabb, mint egy átlagos szék. Amikor már abba a korba érünk, hogy nehéz felállni vagy leülni, egy néhány cm-re magasabb WC csésze könnyebbséget jelenthet, és a gyártók gyártanak is 5-7 cm-rel magasabb darabokat. Ugyanakkor még ezek mellé is érdemes a falra kapaszkodót felszerelni.

Biztos, hogy üvegajtót és falat szeretnénk a zuhanyzóhoz?

A zuhanyzónál és a kádnál is rendkívül jól mutatnak az üvegfalak, amelyek megakadályozzák a víz kilocsolását, ám ezeket a legnehezebb takarítani. Biztos, hogy idősebb korunkban is szeretnénk majd ezzel bajlódni?

A megfelelő világítás fiatal- és időskorban is fontos

Hajlamosak vagyunk nem odafigyelni a megfelelő megvilágításra a fürdőszobában, pedig ez egy olyan pont, ami minden életkorban fontos. Időskorban pedig még fontosabb. Elég egy kis víz a padlón, amit a rossz fényviszonyok miatt nem veszünk észre, és elcsúszunk. Ezért a megfelelő mennyezeti világítás mellett legyen világítás a mosdókagylónál, és figyeljünk arra, hogy jusson elég fény a sötétebb sarkokba is.

Csúszásmentes padlót válasszunk

Persze, ha nem szeretnénk elcsúszni, a világításnál sokkal fontosabb a csúszásmentes padló. A gyönyörű, magasfényű járólapokat felejtsük is el, helyettük vegyünk minél textúráltabb vagy legalábbis matt felületű padlóburkolatot.

Zuhanyzók küszöb nélkül

A zuhanytálcákkal szemben sokkal praktikusabbak az épített zuhanyzók, ebből is igyekezzünk olyat építtetni, aminek nincs küszöbe, így idősebb korunkban is akadálymentesen beléphetünk. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő lejtés és vízelvezetés, ami például egy folyókával praktikusan megoldható, ahogyan ebben az V. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)